ساختمان جدید مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه اصفهان با حضور هیات رییسه و اعضای شورای این دانشگاه افتتاح و مورد بهره برداری قرار گرفت.
به گزارش وب سایت خبریuinews دکتر هوشنگ طالبی رییس دانشگاه اصفهان در مراسم افتتاحیه ساختمان جدید مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات دانشگاه ضمن تقدیر از زحمات مدیرت و کارکنان این مرکز اظهار داشت: برنامه ریزی در خصوص چگونگی نحوه انتقال سامانه ها با تأکید بر عدم ایجاد قطعی و اختلال در عملکرد آنها، قابل تقدیر است. انتقال مرکز فاوا بدون اختلال در عملکرد در سامانه های دانشگاه، بحث بسیار پیچیده ای بود که با مدیریت و برنامه ریزی دقیق و حساب شده، به نحو مطلوب و بدون تعطیل شدن سیستم های الکترونیک دانشگاه، انجام شد.
دکتر طالبی در ادامه تصریح نمود: تمام سیستم های الکترونیک فعال آموزشی، پژوهشی، اداری و مالی و سایر قسمت های دانشگاه در گرو این تغییر بودند که خوشبختانه بدون کوچکترین خللی در این سیستم ها انتقال سرورها به صورت تدریجی انجام گرفت.
رییس دانشگاه همچنین ضمن تشکر از دکتر محمدرضا خیام باشی رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات و تیم کارشناسی ایشان و همچنین از دکتر ولی اله میرخانی معاون اداری و مالی دانشگاه به خاطر پشتیبانی تمام و کمال از این پروژه، دفتر فنی دانشگاه و پیمانکارانی که در این فرآیند زحمت کشیدند تقدیر و تشکر نمود.
دکتر طالبی همچنین ضمن تشکر از دکتر رکنی زاده برای ارایه طرح راه اندازی سامانه HPC اظهار داشت:هدف اصلی راه اندازی این مرکز، پاسخ به نیاز های محاسباتی حجیم مسائل پژوهشی و مهندسی است. در کنار این هدف اصلی ارائه خدمات محاسباتی به روز و متمرکز نیز جزو اهداف این مرکز محسوب می شوند.
رییس دانشگاه افزود: راه اندازی این سامانه راه میانه ای بود تا علاوه بر برخورداری از کامپیوترهای پرسرعت، در صورت نیاز با استفاده از فیبر نوری با ابرکامپیوتر دانشگاه صنعتی مرتبط شده و بدون واسطه به کارهای علمی پرداخته شود.
دکتر ولی اله میرخانی معاون اداری و مالی دانشگاه نیز ضمن تبریک 17 ربیع الاول اظهار داشت: ولادت حضرت رسول اکرم (ص) و امام جعفر صادق(ع) روز بسیار مبارک و فرخنده ای است و بر هر مسلمانی واجب است که از اخلاق حسنه ی آن بزرگواران بهره مند شوند.
معاون اداری و مالی در ادامه افزود: زحمات همکاران ما در بخش های تدارکات، مرکز فاوا و سایر بخش های پشتیبانی قابل تقدیر است.
وی تصریح نمود: به منظور فراهم آوردن مکانی مناسب برای انتقال مرکز فناوری اطلاعات ، مکان فعلی که دفتر اداره گزینش سابق بود انتخاب و توسط مهندسان دفتر فنی طراحی و با مبلغی بالغ بر سه میلیارد تومان احداث شد. در ادامه برای تجهیز اتاق های سرورها، نیز اقدامات موثری انجام و حدود 8میلیارد تومان برای تجهیز بخش های مختلف این ساختمان هزینه شد. وی این کار را یک کار زیرساختی برای اقدامات نرم افزاری دانشگاه قلمداد نمود.
دکتر میرخانی همچنین اظهار داشت: برای اولین بار در دانشگاه مکان دیگری را غیر از مرکز فاوا، در یکی از دانشکده ها در نظر گرفتیم تا همزمان اطلاعات در آن جا نیز ذخیره شود. فاز بعدی پروژه این است که در شهر دیگری هم غیر اصفهان مکانی برای ذخیره همزمان اطلاعات دانشگاه داشته باشیم.
وی در ادامه افزود:از دیگر اقدامات موثر دانشگاه خرید تجهیزات لازم برای راه اندازی سامانه پردازش سریع (HPC) به پیشنهاد دکتر رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه بود که تا کنون بالغ بر 4 میلیارد تومان تجهیزات خریداری شده است که با مدیریت دکتر جباری در حال اجرا است.
دکتر میرخانی در ادامه از حمایت های دکتر طالبی در پیشبرد امور تشکر و تصریح نمود: علاوه بر مدیریت و راهنمایی ها و حمایت های بی دریغ دکتر طالبی از همکاری و زحمات دکتر خیام باشی و مهندسان محترم آن حوزه و همچنین پیمانکاران و مهندسان دفنر فنی که دلسوزانه برای تحقق این مهم تلاش نموند تشکر و قدردانی می نماید.
دکتر رسول رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری دانشگاه نیز ضمن تشریح سامانه پردازش سریع HPC در دانشگاه اصفهان اظهار داشت: این سامانه با استفاده از معماری و همبندی تشکیل شده از هسته های پردازشی سریع شامل پردازنده های عام منظوره سریع و همچنین شتاب دهنده های گرافیکی با تعداد هسته های پردازشی بالا ، قدرت پردازشی بالایی را فراهم می نماید.
وی در ادامه افزود: مدیریت این سامانه را بر عهده دکتر جباری که فردی متخصص در این حوزه است قرار دادیم و تا کنون با 5 میلیارد کار را شروع کرده و سرورهای لازم را خریداری نموده ایم که به دلیل مدیریت هزینه سرورها در مرکز فاوا در کنار سایر سرورها نگه داری می شود.
دکتر رکنی زاده نیز از حمایت های بی دریغ ریاست دانشگاه در راستای تحقق این مهم تشکر و قدردانی نمود.
دکتر خیام باشی رییس مرکز فناوری اطلاعات و ارتباطات نیز ضمن ارایه گزارش مبسوطی از عملکرد مرکز فاوا در 2 سال اخیر و اقدامات موثر این مرکز برای انتقال تدریجی سرورها به ساختمان جدید اظهار داشت: عملیات عمرانی ساختمان در مرداد 97 شروع و اتمام ساختمان در شهریور98 بود.
وی در ادامه تصریح نمود: به علت بالا بودن هزینه های پیشنهادی شرکت های مختلف، مقرر شد، مرکز فاوا و دفتر فنی دانشگاه با مشاوره مهندس پورمتین عملیات تجهیز،ساخت و انتقال Center Data را شروع نمایند.
دکتر خیام باشی افزود: اصلاح فیزیکی و ساختمانی سالن جدید ،تغییرات گسترده در تاسیسات شامل اصلاح کف سالن ، دیوارها ، مسدود نمودن لوله های آب و تغییر مسیر کابل های برق و کانال های خنک کننده ساختمان از جمله فعالیت های عمرانی انجام شده در این پروژه است.
تغییر زیرساخت شبکه فیبر نوری دانشگاه، تامین برق و انرژی مورد نیاز،سیستم خنک کننده اتاق سرور،تجهیز اتاق سرور و سیستم اعلام و اطفاء حریق از جمله اقدامات اجرایی در این ساختمان بوده است.
دکتر خیام باشی افزود: به منظور تغییر زیرساخت شبکه فیبر نوری دانشگاه، اقداماتی مانند: موازی سازی روتر و سوییچ های ارتباطی دانشگاه و اینترنت در مرکز قدیمی و مرکز جدید،آماده کردن شبکه داخلی دیتاسنتر برای انتقال سرورها و سرویس ها از محل قدیم به جدید.(ایجاد بستر و زیرساخت لازم برای ارایه بصورت مستقل و همزمان در مرکز قدیم و دیتا سنتر جدید ) و خرید سوییچ و روترهای مورد نیاز جهت شبکه داخلی اتاق سرور انجام شد.
دکتر خیام باشی در ادامه ضمن تشریح کامل ساختار مرکز فاوا و اقدامات انجام شده اظهار داشت: به دلیل لزوم برخط بودن سامانه ها و سرویس های مهم دانشگاه نظیر گلستان، پورتال، ایمیل، اینترنت، سامانه های کتابخانه و ...عدم امکان از دسترس خارج شدن چند روزه ساختار یکپارچه،شروع برنامه ریزی انتقال سامانه های حیاتی و مهم، از ساختار یکپارچه و فضای ذخیره سازی اشتراکی، به هاست ها و سرورهای فیزیکی مجزای جدید (خریداری یا ارتقاء داده شده) از اوایل تیرماه انجام شد و آغاز فرایند live migration به صورت نامحسوس از 4 مرداد ماه 1400 و تکمیل فرآیند در هفته سوم مرداد ماه (16 لغایت 22) انجام پذیرفت .
وی تصریح نمود:پس از اتمام مهاجرت نرم افزاری (Software Migration، اتصال مجدد سرورهای فیزیکی میزبان (هاست ها) به فضاهای ذخیره سازی اشترکی یعنی دستگاه ذخیره سازی انبوه قبلی (NetApp) و دستگاه ذخیره سازی انبوه خریداری شده (EMC)، فرایند بازگشت سامانه و سرورهای مجازی به هاست های اصلی خود به دلیل نیاز به سرورهای فیزیکی خریداری شده برای راه اندازی کلاس های مجازی و تنظیم مجدد فرایند پشتیبان گیری از سامانه ها و سرورها بدون ایجاد وقفه و اختلال در عملکرد سامانه انجام شد.
دکتر خیام باشی افزود: درحال حاضر در سامانه LMS روزانه حدود 1000جلسه کلاس آنلاین برروی 12 سرور بیگ بلوباتن برگزار می شود وبه طورمتوسط در هرساعت 100 کلاس باتعداد متوسط کاربر 1500 نفر در حال استفاده ازکلاس های آنلاین می باشند که ضبط جلسات نیز 24 الی 72 ساعت پس از پایان جلسه در سامانه قابل دسترس خواهد بود.